Χανιά η πόλη

Τα Χανιά είναι μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις της Μεσογείου, μία πόλη που συνδυάζει απίστευτη φυσική ομορφιά με πλούσια ιστορία και σημαντική πολιτιστική παράδοση, μία πόλη όπου συναντιέται το παλιό με το καινούριο.

Από την αρχαιότητα και την ενετοκρατία μέχρι τη σημερινή εποχή, τα βενετσιάνικα κάστρα, οι ελαιώνες, τα φαράγγια και οι πανέμορφες παραλίες του νομού Χανίων είναι με τον τρόπο τους μάρτυρες και φύλακες του πολιτισμού της ανατολικής Μεσογείου.

«Βενετία της Ανατολής» ονομάζουν τα Χανιά και καθόλου τυχαία «Πόλη των Ανθέων» λόγω της πλούσιας βλάστησης και αφθονίας των λουλουδιών. H Κρήτη είναι ζωή, είναι χαρά, είναι πάθος, και για αυτό «την Κρήτη ή την ερωτεύεσαι ή δεν την γνώρισες ακόμη»!

ΕΝΕΤΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ

Ο Φάρος, το στολίδι και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, έχει ύψος 21 μ., με ύψος εστίας από την επιφάνεια της θάλασσας 26 μ. Το φως του φτάνει σε απόσταση 7 μιλίων. Είναι ο παλαιότερος που σώζεται μέχρι σήμερα, όχι μόνο των Ελληνικών παραλίων και της Μεσογείου, αλλά κι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο.

ΓΥΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙ

Λαμπρό δείγμα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης που διακρίνεται για την ιδιορρυθμία του, είναι το μοναδικό από τα σωζόμενα τζαμιά της πόλης που ανάγεται στο β’ μισό του 17ου αιώνα.

Κτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρούραρχου των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν και μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στη θέση του υπήρχε μικρός μονόχωρος ναός.

ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ

Πρόκειται για το τελευταίο προς τα δυτικά κτίριο του συγκροτήματος των 17 νεωρίων. Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε το 1585 από τον Προβλεπτή Alvise Grimani. Το μεγάλο πάχος των τοίχων του, η απομόνωσή του από τα άλλα νεώρια αλλά και οι δημόσιες λειτουργίες που στέγασε κατά καιρούς, του προσδίδουν μια ιδιαιτερότητα που ίσως εξηγεί την επωνυμία «Μεγάλο».

Σήμερα, από ασκεπές ερείπιο κάποτε, έχει μετατραπεί σε εντυπωσιακό χώρο εκδηλώσεων και εκθέσεων. Λειτουργεί ως Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, φιλοξενώντας σημαντικές Ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις στους χώρους του, με ιδιαίτερη έμφαση -όπως είναι φυσικό- στην Αρχιτεκτονική.

ΝΕΩΡΙΑ

Κατά την διάρκεια της Ενετικής Κατοχής (1204-1669) η ανάγκη για πλησιέστερη παρουσία του βενετσιάνικου στόλου στην Κρήτη, υποχρέωσε τη Βενετία να κατασκευάσει Νεώρια (arsenali), στα οποία επισκευάζονταν τα πλοία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Στο όριο της παλιάς πόλης, εκεί που υψωνόταν ο κεντρικός νότιος προμαχώνας της ενετικής πόλης και η τάφρος, κτίστηκε το 1911 η σκεπαστή Δημοτική Αγορά. Σε σχήμα σταυρού και στο πρότυπο της αντίστοιχης αγοράς της Μασσαλίας, το εντυποσιακό κτίριο στεγάζει πάνω από εβδομήντα καταστήματα που διαθέτουν κυρίως φρέσκα, εγχώριας παραγωγής προϊόντα.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην είσοδο του Ιστορικού Φρουρίου Φιρκά. Ιδρύθηκε το 1973, με σκοπό να στεγάσει και να διαφυλάξει τις ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης, την προβολή της ναυτικής μας ιστορίας, καθώς και την καλλιέργεια της αγάπης προς το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.

Tο φρούριο με το τούρκικο όνομα Φιρκά (Firka=στρατώνας), κατασκευάσθηκε για να προστατεύει την είσοδο του λιμανιού. Μια αλυσίδα από το Φιρκά μέχρι τη βάση του φάρου έκλεινε το λιμάνι σε περίπτωση πολιορκίας. Στο φρούριο ήταν η έδρα του Στρατιωτικού Διοικητή της πόλης. Εσωτερικά ο χώρος ήταν διαμορφωμένος σε στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού.

ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ)

Το συγκρότημα βρίσκεται στη σημερινή οδό Χάληδων και στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του αλλοιωμένο από σύγχρονες επεμβάσεις. Στη νότια πλευρά ήταν η διπλή στοά (chiostro) με τα κελιά των μοναχών και τα άλλα κτίρια. Η βάση του πύργου του υψηλού καμπαναριού σώζεται στην ανατολική πλευρά του μνημείου.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου μετατράπηκε στο Γιουσούφ Πασά Τζαμισί. Τότε προστέθηκε στη βορειοδυτική πλευρά ο ερειπωμένος σήμερα μιναρές και η οκταγωνική κρήνη στην αυλή. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε κινηματογράφο και κέντρο διασκέδασης.

περισσότερα αξιοθέατα στον νόμο Χανιών

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Η παραλία της Φαλάσαρνας αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, η οποία έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Η Φαλάσαρνα εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες.

Η άμμος στη Φαλάσαρνα είναι άσπρη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα. Πράγματι, αν είσαστε τυχεροί και έρθετε μια μέρα που δεν φυσάει από δυτικά, πράγμα σπάνιο στην Κρήτη, τότε θα μαγευτείτε από τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, 76 χλμ. από τα Χανιά. Είναι μια στενόμακρη xερσόνησος, η οποία «σπάει» στην αρχή της, δίνοντας την αίσθηση ξεχωριστού νησιού. Έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura, καθώς είναι γεμάτο αμμοθίνες με κρινάκια της άμμου και κέδρους. Επίσης, εδώ φωλιάζουν οι απειλούμενες χελώνες careta careta και πολλά είδη σπάνιων ζώων.

Στη χερσόνησο αυτή σχηματίζονται πανέμορφες παραλίες με άσπρη άμμο και τυρκουάζ νερά, που θυμίζουν εξωτικό τοπίο Καραϊβικής. Η άμμος σε πολλά σημεία έχει ροζ χρώμα από τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια. Στο σημείο που σπάει η χερσόνησος το νερό δεν ξεπερνάει το 1 μέτρο και δημιουργείται μια μικρή λιμνοθάλασσα, ιδανική για παιδιά. Μπορείτε με λίγη προσοχή να περάσετε απέναντι, έχοντας μαζί σας ακόμη και τα πράγματα σας.

ΜΠΑΛΟΣ

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται 53 χμ από την πόλη των Χανίων και σχηματίζεται ανάμεσα στη χερσόνησο Τηγάνι και τη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Μία ματιά αρκεί για να αντιληφθείτε ότι ο Μπάλος δεν είναι απλά μία παραλία, αλλά ένα κομψοτέχνημα της φύσης.

Το κάστρο της Γραμβούσας χτίστηκε μεταξύ 1579 και 1584 από τους Βενετούς και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και λόγω της θέσης της στην κορυφή ενός απότομου βράχου. Η θέα από το κάστρο προς κάθε κατεύθυνση και είναι καταπληκτική.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης και το πιο διάσημο. Βρίσκεται στη Νότια πλευρά του Νομού Χανίων, στη μεγαλύτερη ακατοίκητη περιοχή της Ευρώπης, τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς στα Σφακιά. Το φαράγγι είναι 16 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.222 μ. στην βόρεια είσοδο, και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη.

Το πιο γνωστό μέρος του φαραγγιού είναι το σημείο γνωστό ως Πόρτες, όπου οι πλευρές του φαραγγιού έρχονται σε απόσταση μόλις τεσσάρων μέτρων, ενώ έχουν ύψος 500 μ.

ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΚΟΥΡΝΑ

Η λίμνη του Κουρνά, σαν πίνακας ζωγραφικής, στολίζει το νομό Χανίων. Η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από τα Χανιά κοντά στα σύνορα με το νομό Ρεθύμνου, ανάμεσα σε λόφους, ένας θαυμάσιος προορισμός για ταξιδιώτες χειμώνα και καλοκαίρι.

ΘΕΡΙΣΟ

Το Θέρισο είναι ένα ιστορικό ορεινό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη των Χανίων, με τα τελευταία 6 χλμ. σε ένα εντυπωσιακό φαράγγι, το οποίο μπορείτε να περάσετε με αυτοκίνητο.

Scroll to Top